5 beproefde tips om een betrouwbaar incassobureau te kiezen

betrouwbaar incassobureau kiezenGelooft u de wildwestverhalen die over incassobureaus de rondte doen? Het klopt: sommige incassobureaus hebben een dubieuze reputatie. Andere bureaus werken keurig volgens de wettelijke richtlijnen. Het is dus de kunst om het kaf van het koren te scheiden. Dat is soms lastig, want incassobureaus hebben geen diploma of vergunning nodig om te beginnen met het innen van vorderingen. Hoe maakt u deze keuze voor een betrouwbaar, gekwalificeerd incassobureau? Om te voorkomen dat u met uw openstaande vorderingen in een slechte cowboyfilm terecht komt, hebben we 5 beproefde tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Google op klachten

Heeft u via mond-tot-mondreclame of via een zoektocht op Google een incassobureau gevonden? Probeer dan eerst te achterhalen of u online ook klachten over dit incassobureau tegenkomt. De werkwijze is heel simpel: google op de naam van het bureau + ‘klachten’ en bekijk de klachten die u eventueel tegenkomt. Ook de websites van Radar, Opgelicht en Kassa geven informatie over dubieuze incassobureaus. Negatieve recensies zijn natuurlijk een teken aan de wand. Ze zijn alleen niet doorslaggevend. Ontevreden klanten zijn immers eerder geneigd om hun gal te spuien dan tevreden klanten.

Tip 2: Controleer de financiële handel en wandel

Neem de financiële gezondheid van het bedrijf onder de loep. Vergeet niet dat u uw vorderingen uit handen geeft aan een buitenstaander. Het is in de branche de normaalste zaak van de wereld dat uw incassobureau financieel gezond is. Om deze gezondheid te checken, is het raadzaam om een kredietrapport op te vragen. Zo krijgt u een goed beeld van betalingsindicaties, kredietlimieten en de eventuele risico’s die u loopt. Bij twijfel is het altijd goed om een referentie op te vragen. Klanten kunnen uit betrouwbare bron hun ervaringen vertellen.

Tip 3: Kies voor een NVI-incassobureau

Het innen van openstaande vorderingen is specialistenwerk. Omarm voor uw openstaande facturen dus ook een incassobureau met ervaring en expertise in de branche. Incasso bij transacties tussen bedrijven onderling (B-2-B) vragen om een andere aanpak dan incasso op transacties tussen bedrijven en consumenten (B-2-C) of internationale incasso’s. Een goed incassobureau is bovendien aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) en werkt op basis van het NVI-keurmerk. Dit keurmerk is een waarborg dat het aangesloten incassobureau maatschappelijk verantwoord incasseert.

Tip 4: Check de kosten die het incassobureau maakt

Schakelt u een incassobureau in voor een of meerdere openstaande vorderingen? Laat u achteraf niet verrassen door onnodige kosten. Gekwalificeerde incassobureaus werken volgens het principe ‘no cure, no pay’ en brengen tijdens het minnelijke incassotraject geen kosten in rekening. Ze verhalen de wettelijk vastgelegde incassokosten en de wettelijke rente op uw debiteur. Voor het juridische traject geldt een andere insteek. Het is niet altijd zinvol om koste wat kost de rechter in te schakelen. Laat u vooraf duidelijk informeren over de slagingskans. Als de vordering niet te innen is, bent u het kind van de rekening. U draait dan zelf op voor de kosten van de deurwaarder en de griffiekosten.

Tip 5: Wie niet waagt, wie niet wint

Gekwalificeerde incassobureaus werken met een geavanceerd, geautomatiseerd incassosysteem om uw openstaande vorderingen te innen. Als opdrachtgever kunt u zelf ook inloggen in zo’n systeem en de voortgang van een vordering op de voet volgen. Zo ziet u in één oogopslag alle acties die het incassobureau heeft ondernomen. Zo’n systeem is uiteraard niet zaligmakend. Incasseren is vooral mensenwerk. Een professionele incassospecialist heeft inlevingsvermogen, communiceert helder en gaat doortastend te werk. Check met enkele uitstaande vorderingen of de werkwijze van het incassobureau u aanstaat. Zo ja, dan kunt u meerdere vorderingen uit handen geven. Zo niet, zoek dan verder naar een partner die bij u past.

Meer informatie of afspraak maken?

Wilt u een of meerdere vorderingen uit handen geven? Maak nu kennis met de persoonlijke, daadkrachtige aanpak van Collactive credit management. Collactive is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) en beschikt over een AFM-vergunning voor het bemiddelen in consumptief krediet. Interesse in samenwerken? Bel (040) 291 96 66 of mail voor een afspraak met één van onze accountmanagers.