Werken Spaanse wanbetalers bij u als een rode lap op een stier?

Spaanse vordering innen? Zo werkt incasso in Spanje

Welke acties onderneemt u als uw Spaanse debiteuren weigeren om te betalen? Wees op uw hoede, want door de economische misère in dit Zuid-Europese land is het aantal wanbetalers flink gestegen. Zeker als het om de internationale handel gaat. Tussen de Spaanse en de Nederlandse wetgeving bestaat een cruciaal verschil in juridische incassoprocedures. In de Nederlandse wet staat de bescherming van crediteuren centraal. In het Spaanse rechtsstelsel richt de focus zich op de bescherming van debiteuren. Wees dus op uw hoede en leun niet achterover: een proactieve houding is gewenst.

incasso spanje procedure

Eisen factuur

Als u in zee gaat met Spaanse bedrijven, dient u goed beslagen ten ijs te komen. Uw vordering moet tot in de finesses geregeld zijn. Verder moet uw factuur zowel aan de Spaanse als de Nederlandse richtlijnen voldoen. Bovendien is het belangrijk om uw algemene voorwaarden op de juiste manier te overhandigen. En vanzelfsprekend kunt u uw voordeel doen met onderstaande tips over hoe incasso in Spanje werkt.

Stap 1: Verstuur een aanmaning

Als uw Spaanse debiteur de overeengekomen betalingsafspraak schendt, is het zaak om de koe bij de horens te vatten. Het is raadzaam om eerst contact op te nemen om de achterliggende reden te achterhalen. Komt u er samen niet uit, verstuur dan een aanmaning per aangetekende post, met ontvangstbevestiging. Een getekende bevestiging geeft u zekerheid, indien een Spaanse debiteur uw vordering aanvecht of tijd probeert te rekken door betalingsregelingen voor te stellen waarmee u waarschijnlijk niet akkoord zult gaan.

Stap 2: Draag uw openstaande vordering over

Weigert uw Spaanse debiteur aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, nadat u aangetekend een aanmaning verstuurd heeft? Geef uw openstaande vordering dan direct uit handen. De incassospecialisten van Collactive Credit Management staan u graag met raad en daad terzijde. Onze incassopartners in Spanje spreken de taal van uw debiteur, kennen de cultuur en betalingsgewoontes van het land en zijn vanzelfsprekend op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving. Onze incassopartners gaan voor u aan de slag, tegen vooraf bepaalde tarieven. Collactive voert de regie, bewaakt de voortgang en blijft het aanspreekpunt voor uw incasso in Spanje. Blijft de buitengerechtelijke procedure zonder resultaat? Start dan een juridische procedure.

Stap 3: Start een gerechtelijke procedure

Levert de buitengerechtelijk fase niks op? Dan is een gerechtelijke procedure een logische keuze. Afhankelijk van de (hoogte van) de vordering, bestaan er in Spanje verschillende procedures. Voor vorderingen die hoger zijn dan € 2000,- bent u aangewezen op een procureur of advocaat.

  • Betalingsbevelprocedure: een relatief snelle procedure als uw debiteur de vordering niet aanvecht. De rechter maant dat uw debiteur aan binnen 20 dagen te betalen.
  • Procedure bij vorderingen tot € 6.000, -. Uw debiteur ontvangt een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Binnen 6 weken volgt het vonnis.
  • Procedure bij vorderingen van meer dan € 6.000, -. Bij deze procedure wordt langdurend geprocedeerd. 1 á 2 jaar is geen uitzondering.

Afspraak maken voor incasso in Spanje?

Vraag incassobureau Collactive voor een internationale incasso opdracht. Neem even contact op om een vordering in Spanje te innen. Bel (040) 291 96 66 of mail voor een afspraak met één van onze accountmanagers. Collactive is uw aanspreekpunt voor internationale incasso.

 

Krijgt u het Spaans benauwd als facturen genegeerd worden?

Weet met welk bedrijf in Spanje u zaken doet. En voorkom de dreiging van wanbetalers door een goed dossier aan te leggen. Zo voorkomt u dat u voor het rode lapje gehouden wordt.