Welke gemiddelde betalingstermijn klokt u bij debiteuren?

Monitoring DSO-ratio: meten is weten

Binnen debiteurenbeheer is het monitoren en verbeteren van de DSO-ratio een belangrijk meetinstrument. De afkorting DSO staat voor ‘Days Sales Outstanding’. De DSO-ratio geeft de gemiddelde betalingstermijn voor uitstaande facturen weer. De DSO heeft invloed op de cashflow en de financiële gezondheid van uw bedrijf. Daarom is het een positieve ontwikkeling als de afdeling Debiteurenbeheer en de afdeling Sales zich gezamenlijk focussen op de DSO-ratio.

 

Wanneer begint u met het meten van uw DSO-ratio? Wacht niet te lang, voorkomen is beter dan genezen. 
Bel (040) 235 20 91 of vul uw gegevens in en één van onze specialisten neemt contact met  u op.

Form not found or is not published

Consequenties hoge of lage DSO-ratio

Een DSO-ratio wordt uitgedrukt in het aantal dagen dat een vordering open staat. Vanaf het moment van verzending tot de betaling van de factuur. Bij een lage DSO slaagt een bedrijf erin om debiteuren snel te laten betalen. Bij een hoge DSO is het debiteurenbeheer minder succesvol. Of is er mogelijk sprake van risicovolle debiteuren. 

Oorzaken hoge DSO-ratio

Als de DSO-ratio hoog is, betalen debiteuren slecht of helemaal niet. Ze maken optimaal gebruik van uw leverancierskrediet. Uiteraard is het belangrijk om dit gemiddelde cijfer te drukken. Wanbetalers drukken de liquiditeit en zorgen ervoor dat u niet kunt investeren. Een hoge DSO-ratio heeft de volgende oorzaken:

  • Debiteuren betalen niet of kunnen hun betalingsverplichtingen niet nakomen
  • Administratie en facturatie debiteuren is onder de maat
  • Debiteuren maken misbruik van lange betalingstermijnen die contractueel zijn vastgelegd

Meer informatie over uw DSO-ratio?

Als u debiteurenbeheer uitbesteedt aan Collactive houden we uw DSO-ratio nauwlettend in de gaten met onze beproefde software.
Bel (040) 235 20 91 of mail voor een afspraak met een van onze accountmanagers.

DSO-ratio verbeteren?

Verbeter de DSO-ratio door vooraf de kredietwaardigheid van bedrijven te checken, debiteurenbeheer professioneel vorm te geven of een kredietverzekering tegen wanbetalers af te sluiten.