Wat zijn buitengerechtelijke incassokosten?

Wat zijn buitengerechtelijke incassokostenAls consumenten een of meerdere rekeningen niet op tijd betalen, mag een incassobureau extra kosten in rekening brengen. Deze zogenoemde buitengerechtelijke incassokosten zijn gebonden aan een maximum. De overheid heeft de hoogte van deze kosten vastgelegd in het ‘Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (Besluit BIK)’. In dit blogartikel zetten we alle ins en outs van buitengerechtelijke incassokosten op een rij. Zo weten consumenten precies waar ze aan toe bent als ze op een dag een laatste aanmaning of 14-dagenbrief krijgen.

 

Berekening volgens staffel Buitengerechtelijke incassokosten

Hoe bepaalt een incassobureau wat de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten is. De Wet Incasso Kosten (WIK) hanteert een wettelijk minimum van €40,- voor incasso’s tot een bedrag van €267,-. Valt de incasso hoger uit dan dit bedrag? Dan is het toegestaan dat het incassobureau een percentage over het meerbedrag te bereken.  Hiervoor gebruiken ze de staffel Buitengerechtelijke incassokosten. Hiervoor geldt: hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage incassokosten. Debiteuren betalen maximaal:

  • 15% over de eerste € 2.500
  • 10% over de volgende € 2.500
  • 5% over de volgende € 5.000
  • 1% over de volgende € 190.000
  • 0,5% over het bedrag boven de € 190.000

In totaal geldt een maximum van €6.775,- dat een incassobureau in rekening mag brengen aan buitengerechtelijke incassokosten aan consumenten.

BIK en WIK voorkomen dubieuze praktijken

Jaarlijks krijgen miljoenen consumenten de rekening gepresenteerd voor een geleverde dienst of een gekocht product. Betalen ze hun rekening niet op tijd, dan is de kans groot dat een incassobureau contact opneemt. In de praktijk zijn er incassobureaus die zich niet aan de spelregels houden. Ze versturen onterechte vorderingen, berekenen te hoge incassokosten of ze dreigen met een dagvaarding of inbeslagname. Veel consumenten weten niet dat de bevoegdheden van een incassobureau bij wet geregeld zijn. Zo beschermt de Wet Incassokosten consumenten tegen te hoge kosten en andere onduidelijke administratieve kosten. Het bovengenoemde BIK-besluit regelt het minimum en het maximum aan buitengerechtelijke incassokosten dat een incassobureau mag rekenen.

14-dagenbrief aan consumenten

Als consumenten in gebreke blijven is het geen abc’tje dat het Incassobureau de buitengerechtelijke incassokosten direct in rekening brengt. De Wet Incasso Kosten (WIK) verplicht incassobureaus dat ze eerst een zogenoemde 14-dagenbrief of WIK-brief moeten sturen. In deze brief staat dat consumenten binnen 14 dagen hun rekening moeten betalen. Betalen ze binnen deze termijn van 14 dagen, dan hoeven ze geen extra kosten te betalen. De WIK-brief vermeldt ook de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad gaat de termijn in op de dag nadat de debiteur de 14-dagenbrief heeft ontvangen.

Overige kosten of maatregelen

Sommige herinneringen of aanmaningen ‘verplichten’ consumenten om ook administratiekosten, deurwaarderskosten of gerechtelijke kosten te betalen. Het is verboden dat een incassobureau deze extra kosten in rekening brengt. Verder zijn incassobureaus ook niet de bevoegd om te dagvaarden of beslag te leggen op eigendommen. Die bevoegdheid geldt alleen voor deurwaarders. Voor een beslaglegging geldt een vergelijkbare procedure. Alleen een rechter kan zo’n procedure in gang zetten.

Buitengerechtelijke incassokosten en debiteurenbeheer

Als ervaren partner voor creditmanagement neemt Collactive u ook de zorg voor debiteurenbeheer uit handen. Kiest u voor deze service dan verzorgen onze experts ook de facturatie van A tot Z. Daarbij maken we gebruik van een volledig geautomatiseerd systeem. We gebruiken dit systeem ook voor het factureren en monitoren van betalingsgedrag van consumenten. Betalen consumenten niet op tijd, dan ontvangen ze automatisch een 14-dagenbrief, voordat we buitengerechtelijke incassokosten berekenen.

Meer informatie of afspraak maken?

Wilt u een of meerdere vorderingen uit handen geven? Of heeft u vragen over buitengerechtelijke incassokosten? Maak nu kennis met de persoonlijke, daadkrachtige aanpak van Collactive credit management. Collactive is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) en beschikt over een AFM-vergunning voor het bemiddelen in consumptief krediet. Interesse in samenwerken? Bel (040) 291 96 66 of mail voor een afspraak met een van onze accountmanagers.